Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Шок и ужас - 23% от европейските граждани не считат, че науката и технологиите имат положително влияние върху обществото

The 2013 Eurobarometer ‘Responsible Research and Innovation’ shows that 77% of EU citizens agree that science and technology have a positive impact on society, and the majority of respondents in each country think this way.

Източник: Eurobarometer Responsible Research and Innovation, Science and Technology

В българските медии са превели новината буквално без да помислят (и коментират): „77% от европейските граждани считат, че науката и технологиите имат положително влияние върху обществото“ в същност означава, че 23% от гражданите на ЕС са на противоположното мнение (или нямат мнение?).

Не знам как не се намериха политици, които да се възползват от новите европейски лудити.

Каролев наскоро написа в Twitter, че

Демокрацията е устойчиво управление на посредствени кандидати. Най-добрият избор се жертва в името най-лошият да е невъзможен.

Винаги е било така. Избирателят не може да разбере кой от по-умните от него самия кандидати е най-умен, тъй като не ги разбира.

Но в същото време разбира кой от по-тъпите от него е най-тъп и най-опасен и не го избира. Следователно -> посредствени управляват. Владимир Каролев

Въпросът е на какво ниво е посредственият човек. Успехът на филмчета като Аватар показва, че комфортно живеещият гражданин, който няма никакво понятие от природата, я боготвори като изгубен рай, Природа с главно П, със светещи растения и изгубена магия, докато технологията и науката предимно убиват и тровят и “усложняват” живота.

Гражданинът, който се ужасява от ваксини и ГМО като човешки творения, и дори не подозира какви са били нивата на детска смъртност преди век, от колко паразити и болести сме се спасили, та да не бъдем жертва на генетичната месомелачка на Майката Природа.

Това, което на мен ми дава някакъв умерен оптимизъм е, че капитализмът, технологията и науката работят независимо от човешките убеждения, и че хората се ползват от плодовете им независимо от това дали вярват в тях или не. Това не изключва сценарий, при който се връщаме векове назад в развитието си, но сегашната мрежа от зависимости някак го прави по-малко вероятно.

Мисля си, че ако европейците и американците се откажат от работещите си ценности, азиатците, които вече ги прилагат, може да ги задминат в пъти. Веселин Жилов

Коментари

  1. Доста повърхностни разсъждения. Първо, какво значи "по-умен" (в цитата на Каролев)? После, във филмчето "Аватар" не темата за природата като рай е основна. И накрая, това че има хора, които (при)виждат технологиите като зло е резултат на злоупотребата с тях. Едва ли някой може да твърди, че с технологиите (както и с всичко останало) не се е злоупотребявало и не се злоупотребява и сега. Така че е нормално да има хора, които, виждайки тези злоупотреби смятат, че това е заради технологиите. И донякъде е добре че има такива хора защото иначе току виж сме останали без спирачка по пътя към (евентуална) екологична катастрофа. Катастрофа, която едва ли някой може да твърди, че е изключена и невъзможна.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Работи ли стратегията за избягване на данъка върху дивидентите, изплатени от публично търгувани компании, чрез продажба и последваща покупка на акциите?

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Данък върху финансовите транзакции

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още