Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Съществена разлика между генетичната и меметичната еволюция

Има съществена разлика между еволюцията на мемите и гените.

Гените еволюират чрез естествен подбор – оцеляват достатъчно добрите.

При мемите подборът не е съвсем „естествен“ – техните гостоприемници (хората) понякога успяват „изкуствено“ да ги подбират:

Това да се занимаваш с трепане на неверници и да отказваш да ядеш свинско е тъпо. Защо да възпроизвеждам този мем?

Меметичната еволюция става чрез не съвсем естествен подбор.

Ние можем съзнателно да променим мемите си (убежденията си), ако сме умни да помислим дали тези меми, които сега сме приели в нашия мемплекс, са наистина изгодни за нас.

Например едно общество, базирано на планова икономика, може да премине на пазарна икономика, ако критична маса от членовете му осъзнаят предимствата на пазара и инсталират нови меми на мястото на неподходящите стари.

А скоро и гените ще можем да редактираме... Какво може да се обърка?

Има обаче един модерен проблем - възможно е успешно общество да се саботира като му се инсталират вредни меми, въпреки че за мислещите хора е ясно, че тези вредни мемеми водят до съсипване на това общество.

Някои хора биха избрали меми, които изглеждат добре, но са разрушителни за обществото (пробвани са в други общества и са ги провалили).

Такова явление е залитането към социалистически/комунистически меми в развитите държави. Това може да съсипе тези държави.

Коментари

  1. Мемите, които са популярни, имат доста общо с биологичната ни еволюция. Какво е общото между исляма, християнството, нацизма, комунизма, феминизма? Това, че посочват групи хора (друговерци, чужденци, буржоазна класа, полове), които са врагове, подтисници, зли, глупави или опасни, и затова логично се стига до идеята, че хората от тези "класи" трябва да бъдат елиминирани или смачкани.

    Този тип идеологии перфектно се вписват в това, което биологията ни иска от нас. Ние сме егоистични машини за самовъзпроизводство. Ние търсим лесни решения на проблемите си, които обикновено се свеждат до сплотяването ни в група, изнамирането на враг (друга група) и унищожаването му. Природата ни винаги е работела така - навъртели сме твърде много време, прекарано във война за оскъдни ресурси. Твърде много време, прекарано в глад и насилие.

    По същия начин, много от моралните ни убеждения могат да бъдат проследени до емоцията на погнуса. (Произходът на мема за свинското идва точно оттам).

    И най-интересното е, че тези биологически импулси не са напълно неадекватни. Ние трябва да можем да се гнусим. Ние трябва да можем да разпознаваме своите врагове. Ние трябва дори да сме способни да вярваме в неща, за които нямаме достатъчно доказателства, иначе никога нямаше да се опитаме да построим нещо ново, без да имаме пълна гаранция, че не си губим времето. За съжаление обаче тези така необходими за оцеляването ни биологични наклонности най-вероятно ще ни загробят.

    И така, никой не излиза от рамките на природата. Една от причините религиите да оцеляват е, че те се закачат за човешкото възпроизводство. Харесваш си секси арабка, но условието да се ожениш за нея, е да приемеш религията ѝ. Вярно, така може да имаш правото дори да имаш няколко жени, но ти и децата ти трябва да приемете вярата. Ако си (примерно) определен вид християнин и не правиш деца, свещеникът ти идва на гости и ви пита какво става, защо не изпълнявате дълга си, да не би да се скатавате? Християнството и исляма нямаше да оцелеят, ако не се предаваха от родител на (безкритично и безпомощно) дете. Хората от първия свят не се размножават толкова, такива са им мемите, но за сметка на това при тях идват емигранти, които имат други меми и се размножават повече. И в крайна сметка, идеологията е биология. Затова комунистическите диктатори си имат хареми. Затова и още през 17-ти век Джейн Остин пише: "Всичко, което една жена иска, е да срещне джентълмен във всеки непознат, и груб звяр в мъжа, в който е влюбена." - т.е. жените искат да са в харема на диктатора, докато другите мъже са кастрирани послушковци под неговия ботуш. Оттам нататък вече може да съчиниш мем / идеология, която ще се разпострани като горски пожар, стига да гали по подходящ начин маймунското в нас. Затова оная BDSM книга за нюансите на сивото толкова добре се продаде преди няколко години. Мемите, които не угаждат на биологията, нямат голям шанс за оцеляване.

    Изглежда мислиш, че поради това, че си изключително умен и критично мислещ, природата ти няма да те подведе да одобриш идеология, която е в служба на обърканите ти инстинкти, а не в служба на истината. Но това също е заблуда. Никой не е защитен. При избора си на меми ти специално се ръководиш от две неща - страх (желание за сигурност) и чувство за превъзходство над тълпата. Бъди сигурен, че това може да ти изиграе страхотен номер.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ова не го оспорвам. Затова сложих думата „понякога“:

      При мемите подборът не е съвсем „естествен“ – техните гостоприемници (хората) понякога успяват „изкуствено“ да ги подбират

      Метафоричните психологически бутони на хора, които мемите натискат (и така увеличават шанса си да се разпространят), може да се разглеждат като част от особеностите на средата, в която се разпространяват мемите.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Работи ли стратегията за избягване на данъка върху дивидентите, изплатени от публично търгувани компании, чрез продажба и последваща покупка на акциите?

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Данък върху финансовите транзакции

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още