Защо националните валути струват нещо?

Защо националните валути (фиатни валути) струват нещо и цената им (обикновено) е относително стабилна (инфлацията/дефлацията е от порядъка на едноцифрено число най-често)?

Защо цената им не пада до нулата, при положение, че не са обезпечени със злато или с нещо друго?

Пример за такива валути: американски долар, евро, български лев (когато няма хиперинфлация).

(Да, знам за явлението хиперинфлация, въпросът е защо има периоди когато няма хиперинфлация и тези валути изобщо се ползват за разплащания и за спестяване.)

Зад валутите, които печатат централните банки стои задължението за плащане на данъци в тези валути (и репресивните органи, които те вкарват в затвора, ако не си плащаш данъците). Това води до изкуствено увеличаване на търсенето им (трябва да купиш тази валута за да си платиш данъците) и задържа цената им над нулата сравнително стабилна (само с едно/дву-цифрена инфлация годишно).

Освен това има и държавна принуда държавата да плаща за разходите си (обществени поръчки) в национална валута, има също така да се води счетоводство в национална валута и т.н., което води до това, че хората ги ползват като разплащане – това допълнително стабилизира/формира "пазарната" им цена.

На теория хората биха могли да ползват нещо друго за разплащане когато правят сделки помежду си и да купуват национална валута само когато трябва да си плащат данъците (и да приемат такава валута само от държавата – когато държавата купува нещо с обществени поръчки или по друг начин). В някои държави с традиционна хиперинфлация хората правят точно това – ползват някаква чужда валута (или нещо друго) за плащания помежду си и купуват националната валута когато искат да си платят данъците. Но в останалите държави на хората им е по-удобно да ползват национална валута вместо постоянно да се занимават с обмяна на валута.

Също така в много държави има изискване цените на етикетите да се обявяват в национална валута – би било неудобно да се преизчисляват цените в нещо друго и т.н. – на хората им е по-удобно да ползват една и съща валута за всичко.

Друга причина е конформизма – хората гледат другите с какво плащат когато взимат решение каква валута да ползват за плащания. Също така се съобразяват с това какво им казват господарите.

Да обобщим: причината фиатните валути изобщо да струват нещо и да са използваеми като такива е:

  • Изкуственото търсене, което държавата създава като изисква данъците да се плащат с тях;
  • Удобството да се ползва същата валута, с която се плащат данъци, и за плащания в частния сектор;
  • Удобството да се ползва същата валута, с която държавата купува стоки и услуги от частния сектор, и за разплащания в рамките на частния сектор;
  • Конформизъм: другите ползват тази валута, господарите казват да я ползваме.

Или още по-кратко: националните валути (фиатни валути) са обезпечени с монопола на държавата да упражнява насилствено отнемане на пари от гражданите (данъчното облагане е вид кражба – вж. taxation as theft) и от мрежовият ефект (Network effect – „аз ползвам тази валута, защото и другите я ползват“).

Коментари

Популярни статии

Търся си приятелка

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

Съществуват ли наистина мемите? Истински „неща“ ли са или измишльотина на шарлатани (подобно на чакрите, аурите и рептилите, дегизирани с човешка кожа)? Лоши ли са психическите вируси?

Коментарите към статията "Търся си приятелка" станаха много

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Идея: свързани тагове/категории (в система за управление на съдържанието)

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още