Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Наистина ли безглутеновата диета е вредна?

Наскоро сайтовете за здравни новини гръмнаха: „безглутеновата диета при хора без цьолиакия може да доведе до повишен риск от сърдечносъдови заболявания“.

Изследването единствено показва, че няма статистически значима асоциация между сърдечно съдови заболявания и безглутеновата диета. Също така в заключението се казва, " the avoidance of dietary gluten may result in a low intake of whole grains, which are associated with cardiovascular benefits". Не се казва, че безглутеновата диета е вредна, а че има корелация между пълнозърнестите храни и някои ползи за съречно съдовата система. Но повечето учени знаят, че correlation is not causation. Също така се казва, "Therefore, although we were unable to determine the association of a strict gluten-free diet with coronary heart disease, we did not observe any association of very low estimated gluten intake with coronary heart disease, as might be realistically expected among people who maintain a gluten-free diet in usual practice." Самите автори на проучването не твърдят, че безглутеновата диета е вредна.Tihomir Jilevski

Интересно ми е с какви "безглутенови" храни хранещите се "безглутеново" заменят храните с глутен. Възможно е някоя от съставките да причинява повишаването на риска от сърдечносъдови заболявания.

Друга възможност е хранещите се "безглутеново" да намаляват растителните храни и това да има негативен ефект. А растителните храни не се изчерпват с растенията, които съдържат глутен.

Има и още едно обяснение: резултатите на изследването да се дължат на случайност (в група на безглутеновите е имало 75 души повече заболели от сърдечносъдови заболявания – при общ брой на участниците 110017).

Важни въпроси

Съществуват ли важни хранителни вещества, които ги има в зърнените храни (съдържащи глутен), но липсват в растителните храни, които не съдържат глутен?

Има ли вредни вещества в храните, които хората на безглутенова диета консумират, които липсват в храните на хората на глутенова диета?

Хранещите се безглутеново увеличават ли консумацията на нерастителни храни (да компенсират спирането на глутенови храни не с други растителни храни, а с други нерастителни храни)?

* * *

Опакованите в лъскава опаковка "продукти без глутен", които имитират хляб, е възможно да съдържат вредни съставки.

Но растителните храни, които нямат вредни съставки и не съдържат глутен, биха могли да бъдат по-полезни от храните с глутен (хляб и други тестени изделия).

Проблемът е, че много от хората, които са на "безглутенова диета" се насочват към храни с етикет "без глутен", които имитират хляб и тестени изделия.

Трудно ще ме убедят, че ябълките, морковите, листните зеленчуци, зелето, броколите и т.н. причиняват малко увеличаване на риска от сърдечносъдови заболявания в сравнение с тестените изделия. Участниците в изследването, които са били на безглутенова диета едва ли са яли само тези растения, по-вероятно е да са посегнали на продукти с етикет "без глутен", които съдържат вредни хранителни вещества.

Продуктите без глутен нямат никаква полза пред тези с глутен.

Данните от изследването всъщност не твърдят точно това. Според данните продуктите без глутен, които участниците са консумирали, вероятно нямат полза за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания пред тези с глутен (ако допуснем, че повишената заболеваемост при хората на безглутенова диета се дължи на диетата им).

Други възможни ползи не са били обект на изследването (освен сърдечносъдови заболявания).

Това ми напомня на едно друго изследване, при което наблюдаваха само за гастроентерологични симптоми. Бяха излезли гръмки заглавия, обобщаващи, че глутенът е безвреден (и даже че яденето на хляб е безвредно), въпреки че обект на изследването бяха само гастроентерологични симптоми за кратък период от време.

Кои са потенциалните вредни съставки в продуктите с лъскави опаковки, рекламирани като "безглутенови"?

Продуктите с етикет „без глутен“ може да съдържат трансмазнини, сол, захар, царевично нишесте, олио от слънчоглед и други растения, маргарин.

Решаването на проблема за доказването на безвредност по метода Via negativa

Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Данък върху финансовите транзакции

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още